Barion Pixel

Miért nem alussza át a gyermek az éjszakát?

Sok kisgyermekes szülő számára jelent kihívást a folyamatos kimerültség és alváshiány. A gyakori éjszakai ébredéseken túl a legnagyobb nehézséget általában az jelenti, hogy mire egy rendszer kialakulna, újra minden felborul. Ez a kiszámíthatatlanság pedig idegőrlő és tovább erősíti a szülők tehetetlenség érzését. Mit tehetünk, hogy javítsunk az éjszakai alvásminőségen, ezzel megkönnyítve a gyermek és a szülők mindennapjait? 

Mindannyian ismerünk valakit, akinek a gyermeke a kezdetektől fogva átaludta az éjszakát, és soha nem kellett altatni, ringatni, simogatni. Vagy legalábbis ezt mondják.

Fontos megérteni, hogy a kisbabák számára az első életév egy nagyon intenzív időszak. A mozgásfejlődés, fogzás, idegrendszeri érés és a külvilág összes ingere befolyásolja azt, hogy mikor, mennyit és milyen minőségben tudnak pihenni. Ezek a tényezők pedig gyakran összeérnek. Emiatt tapasztalja rengeteg szülő, hogy a korábban jó alvó gyermeke egyik napról a másikra "elfelejtett" aludni.

Vegyük sorra az első év legfontosabb alvást befolyásoló tényezőit:


0-2 hónapos kor

Az első néhány hétben a kisbabák számára még nincsen különbség a nappal és az éjszaka között, így ők még ugyanolyan mennyiségű és minőségű alvást produkálnak a napszakoktól függetlenül. Ebben az időszakban még a legtöbb gyermek 3 óránként (vagy gyakrabban) kéri az ételt is.

Fontos, hogy ha nincs különösebb egészségügyi indok, akkor éjszaka ne ébresszük fel a babát a szoptatás/tápszerezés miatt, hanem hagyjuk, hogy akár hosszabbat is aludjon egyben. Az éjszaka és nappal közötti különbség megtanulását segíthetjük külső tényezőkkel: az esti rituálé után már félhomályban aludjon a gyermek; az éjszaka folyamán próbáljunk csendesen beszélni, legyen kevesebb külső inger, mint nappal.


2-6 hónapos kor

Ebben az időszakban a legtöbb szülő számára sikerül kialakítani egy rendszert, és a gyermek éjszakai ébredései is viszonylag kiszámítható ütemben történnek. Ilyenkorra már legtöbbször megvan az esti és altatási rituálé is. Sok kisbaba még 3 óránként kéri az ételt, azonban gyakran előfordul, hogy 5-8 órát alszanak egyhuzamban.

Azt, hogy ezekben a hónapokban mennyire jó alvó a gyermek nagyban befolyásolja, hogy mennyire gyors a fogzása és mozgásfejlődése, ugyanis ezek a tényezők gyakoribb ébredéseket idéznek elő.

Ebben az időszakban ezt tehetjük a jobb alvás érdekében: nappali alvásidő és esti fektetési idő tologatása annak érdekében, hogy a gyermek fáradt legyen estére (de ne fáradjon túl); érdemes figyelni a napközbeni ingermennyiségre, ugyanis a túl sok inger rossz minőségű alvást eredményez


6-9 hónapos kor

A legtöbb szülő számára ez a legfárasztóbb időszak, ugyanis ekkorra már hosszú ideje nem tudták kipihenni magukat, és ebben az időszakban sok gyermek alvásminősége is romlik a korábbiakhoz képest.

A gyermekek fejlődését tekintve ez az időszak nagyon intenzív. Elkezdődik a fogzás (ami gyakran jár fájdalommal és az étkezési szokások megváltozásával), a mozgásfejlődés rendkívül felgyorsul (kúszás, mászás, ülés, felállás), megkezdődik a hozzátáplálás, a gyermek pedig egyre kíváncsibb és érdeklődőbb. Ezek mind nagymértékben hozzájárulnak ahhoz, hogy éjszaka gyakrabban ébrednek és 1-1 ébredés alkalmával hosszabban fent vannak. Fontos a szülőknek tudni, hogy ezeket a tényezőket nem tudják befolyásolni. Vannak gyerekek, akiknek az alvását kisebb mértékben rontják, vannak azonban olyanok, akiknek erőteljesebben.

Szintén ebben az időszakban tapasztalhatjuk a szeparációs szorongást. A korábban érdeklődő, felfedező gyermek hirtelen nehezen tud elmozdulni édesanyja mellől, és félelemmel tölti el, ha az kikerül látóteréből. A kicsik gyakran szeretik ellenőrizni édesanyjuk meglétét az éjszaka folyamán is. Vannak gyerekek, akiknél ez néhány napig tart, míg másoknál hosszú hetekig.

Ebben az időszakban a legtöbb, amit tehetnek a szülők, hogy türelmesek gyermekükkel, és igyekeznek a korábban kialakított szokásokat tartani. Amennyiben már nagyfokú kimerültséget tapasztalnak magukon, érdemes nagyszülők segítségét kérni akár napközben, hogy tudjanak kicsit pihenni, relaxálni.


9-12 hónapos kor

Az első szülinaphoz közeledve sok korábban rossz alvó gyermek alvása kezd rendeződni. Már egyre jobban értik az esti rituálé jelentését, és a legtöbb gyermek ebben az időszakban már nem igényel etetést éjszaka. Azonban ez nem törvényszerű, hiszen a fogzás és mozgásfejlődés még ezekben a hónapokban is intenzív lehet. Vannak, akik igen soká tudják átaludni az éjszakát annak ellenére, hogy a szülők az általuk befolyásolható tényezőket úgy alakítják, hogy azzal a lehető legjobban segítsék gyermeküket.


A cikkben leírt folyamatok természetesen egyénenként eltérő ütemben és intenzitásban zajlanak le, így azok nem tekinthetőek általános érvényűnek. Amennyiben úgy érzi a szülő, hogy gyermeke alvásának mennyisége és minősége a normalitáson kívül van, érdemes szakember segítségét kérni!
Stranigg Dóra okleveles pszichológus blog ikon
Stranigg-Csaba Dóra
Fejlődés- és Klinikai Gyermekpszichológus

Szolgáltatások

Jelenleg szülési szabadságon vagyok, ezért nem lehet időpontot foglalni.
Integratív ikon
Pszichológiai
tanácsadás
gyermekének
TOVÁBB >
Tudományos ikon
Online
szülőkonzultáció
TOVÁBB >
Elfogadó ikon
Webinárium
TOVÁBB >